Cranio-sacraal therapie voor paarden

admin Leave a Comment

Cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraal therapie, je ziet steeds vaker een therapeut voorbij komen. Maar hoe werkt deze therapievorm nu eigenlijk? In deze blog vertel ik je er meer over.
Cranio-sacraal
Cranio-sacraal therapie is onderdeel van de osteopathie. We noemen het cranio-sacraal therapie omdat we werken op het cranio sacrale systeem.
Het cranium is de benaming voor de schedel, het sacrum is de benaming voor het heiligbeen. Een therapeut werkt dus op het systeem wat tussen de schedel en het heiligbeen loopt.
Het is een zachte, hands on therapievorm waarbij er op verschillende delen op het lichaam en het hoofd wordt gewerkt. Er wordt gewerkt het doorstromen van het ritme. Tegelijkertijd wordt het lichaam in ruststand gebracht waardoor het zelfgenezend vermogen wordt hersteld en geactiveerd.
Het systeem
Nu ben je vast nieuwsgierig naar dit systeem, want wat valt hier nu precies onder?
Het cranio sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.
Het ritme van het hersenvocht, het cranio sacrale ritme, wordt gecreƫerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen.
Dit ritme ontstaat door een golfbeweging van het hersenvocht wat via een vlies (dura mater) van de hersenen vervolgens via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum) gaat en en weer terug. Ter verduidelijking, de botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het heiligbeen naar onder en vervolgens naar binnen draait.

Je kunt dit ritme zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.
Het lichaam
Via bindweefsel (fascia) wordt dit ritme doorgegeven aan het gehele lichaam. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel.

De hersenen, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten en de zenuwen zitten in het bindweefsel gevouwen. Het bindweefsel geeft bescherming en stevigheid, maar zorgt ook voor bewegelijkheid omdat het smeert tussen verschillende lichaamsdelen. Door storingen in het bindweefsel kan dit cranio sacraal ritme beperkt worden waardoor dit minder gemakkelijk kan doorstromen. Beperkingen kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam.
De therapie
Een therapeut zal de doorstroming weer op gang laten komen. Voor jouw paard heeft dit als voordeel dat het blokkades die het bewegingsapparaat bepreken worden weggenomen. Hierdoor komt het lichaam weer in balans en kan het weer vloeiend bewegen.

Als een paard ergens een blokkade in dit systeem heeft dit een aantal nadelige gevolgen kan hebben. Zo kan de aan- en afvoer van hersenvloeistof naar het zenuwstelsel stagneren waardoor het zenuwstelsel zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan. Enkele klachten die kunnen ontstaan door een verminderde werking van het systeem zijn:
– Gedragsveranderingen (bijvoorbeeld spooky paarden)
– Hormonale onbalans
– Zwak immuunsysteem
– Spijsverteringsverteringsklachten
– Bewegingsklachten
– Headshking
– Kopschuw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *