Het wordt langzaam langer licht, de temperatuur is stiekem iets te warm voor de tijd van het jaar. Jouw paard begint langzaam meer te briesen en misschien wel met het hoofd te slaan om van die vervelende pollen af te komen. Herkenbaar?
In deze blog vertel ik je meer over wat je moet weten als jouw paard een pollenallergie heeft.
De basis
We gaan even terug naar de basis, de anatomie van jouw paard. Om goed te begrijpen waar het probleem vandaan komt vertel ik je eerst hoe jouw paard in elkaar zit. Wist je dat de schedel van jouw paard uit losse delen bestaat? Zoals je op de foto hieronder kunt zien zijn deze losse delen verbonden door naadverbindingen.
Foto door LeenZuydgeest.
De naadverbindingen zetten uit en weer in op het moment dat het hersenvocht wordt weggepompt.
Wanneer er spanning op een van de delen van de schedel komt zal er ergens een blokkade vormen. Er kunnen daardoor klachten ontstaan.
Het zeefbeen
Als we nog wat verder naar de anatomie van de schedel kijken dan zit er aan het einde van de neusingang, net als bij ons, een zeefje. Dit botje noemen we het ethmoid ofwel het zeefbeen. De cellen in deze zeef zorgen ervoor dat de ingeademde lucht in de neus verwarmt, bevochtigd en zuivert. In de achterzijde van het botje zitten veel gaatjes. Hierdoor lopen de vele reukzenuwen naar de hersenen. Zodra het wat warmer wordt zet dit botje iets uit.
Spanning op de schedel
Eerder vertelde ik al dat spanning op een of meerdere botdelen in de schedel ergens een blokkade kan ontstaan. Zodra er spanning op een of meerdere schedeldelen rondom dit bot komt heeft dit effect voor het ethmoid.
Bij warmte kan het niet goed uitzetten wat zorgt voor irritatie bij jouw paard. Hij krijg constant prikkels van irritatie en pijn. Hierdoor kan je paard bijvoorbeeld met zijn neus tegen dingen aan willen schuren, gaat het met het hoofd heen en weer slaan of gaat hij briesen om maar van de prikkels af te komen. Vaak zie je ook dat jouw paard last krijgt van traanogen of een loopneus. Het lichaam probeert zo de druk van de schedel af te krijgen.
Je wilt graag jouw paard helpen!
Door spanning van het hoofd weg te nemen en zorg je ervoor dat het ethmoid weer goed kan gaan werken. Daarbij kan jouw paard ondersteund worden met diverse natuurlijke middelen om van binnenuit de prikkels te dempen.
Een goede behandelmethode is cranio-sacraal therapie in combinatie met natuurgeneeskundige middelen. Deze behandelmethode zet ik inmiddels succesvol in. Uit ervaring weet ik dat er meerdere behandelingen nodig zijn om jouw paard weer volledig te laten herstellen.
Twijfel je of dit de aanpak is die jouw paard nodig heeft? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Wil je meteen aan de slag en het probleem aanpakken? Dan adviseer ik je om te investeren in het starterpakket. Dit zijn 3 behandelingen waarin we volop aan de slag gaan om het probleem op te lossen.