Mijn gouden formule

admin

Mijn gouden formule

Vaak krijg ik de vraag: “Die gouden formule van jou, hoe zit dat nu eigenlijk? Je vertelt er wel iets over, maar ik wil graag meer weten.” Natuurlijk wil ik je daar meer over vertellen!

Natuurgeneeskunde
Laat ik bij het begin beginnen. Tijdens mijn opleiding tot natuurgeneeskundige ben ik getraind in het bekijken van jouw paard als een geheel. De natuurgeneeskunde staat voor mij als een therapeut die één of meerdere natuurlijke therapievormen inzet waarbij er gekeken wordt naar het paard als geheel. Dit wil zeggen niet alleen naar alleen de klachten maar ook naar jouw paard als individu waarbij op zoek wordt gegaan naar de mogelijke oorzaken van de klachten. 

Dus zowel fysiek, mentaal en energetisch is het gehele lichaam met elkaar verbonden, het ene functioneert niet goed zonder het ander. Ik kijk dus niet alleen naar de klachten van jouw paard, maar ook naar wat jouw paard uniek maakt. Wat maakt hem nu anders dan een ander paard?

Door hier inzicht in te krijgen is het mogelijk om een stappenplan te maken wat precies bij jouw paard past. Niet ieder middel is geschikt voor elk paard, sommige middelen werken harder, sommige zachter. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om met grof geschut aan de gang te gaan als het paard een fragiel en teer poppetje is. 

Het natuurgeneeskundig bekijken van jouw dier is voor mij dus stap 1. 
Zo weet ik wat voor paard ik tegenover me heb en wat er nodig is om hem weer in balans te brengen.


Cranio-sacraal therapie

De cranio-sacraal therapie is onderdeel van de osteopathie en zorgt onder andere voor een goede werking van het zenuwstelsel. Dit is voor zowel mens als paard van cruciaal belang.

Mocht er ergens in dit systeem een stagnatie komen dan is dit onder andere terug te leiden uit spanning in het bindweefsel van jouw paard. Het bindweefsel zorgt ervoor dat het hele lichaam met elkaar verbonden is ;).
Daarom voel ik tijdens een afspraak het lichaam van jouw paard af, ik ga op zoek naar plaatsen waar het lichaam anders voelt. Dit kan zijn anders in bespiering, maar ook warme en koude plekken en plekken waar veel spanning is.

Het hoofd van jouw paard is een belangrijke factor in dit systeem. Het hoofd bestaat uit diverse botjes die door naden met elkaar verbonden zijn. Ieder botdeel is verbonden met een of meerdere weefsels in de schedel. Door diverse trauma’s kunnen een of meerdere botjes hun werk niet goed meer uitvoeren. Dit zorgt er vanzelfsprekend voor dat jouw paard ergens in het lichaam gaat compenseren en dat er klachten gaan ontstaan. Het kan dus zo zijn dat ik voor klacht A kom, maar dat er ergens anders een verstoring in het bindweefsel zit waardoor jouw paard die klachten laat zien. 

De mix
Door bovenstaande informatie, dus de natuuurgeneeskunde te mixen met de cranio-sacraal therapie, krijg ik een nog completer beeld van jouw paard. Ik weet door de informatie met elkaar samen te voegen waar de knelpunten van jouw paard zich bevinden.

Dan is het tijd om dit samen te voegen om een gericht stappenplan op te stellen. Naast de cranio-sacraal therapie en de natuurgeneeskunde zet ik ook andere therapievormen in om jouw paard weer gezond en blij te krijgen. Zo werk ik onder andere met klassieke massage, bindweefsel technieken en taping om nog meer resultaat te bereiken.