fbpx

Pollenallergie

Afgelopen weekend stonden er afspraken in gepland voor een aantal paarden die met hun hoofd schudden. Bij een aantal van de eigenaren hoorde ik: het begint meestal in februari maart tot zeker wel eind oktober en dan stopt het schudden. Geen gek tikje of dingetje, niets. Het stopt.

Dit zijn typische voorbeelden van paarden die zeer waarschijnlijk last hebben van een pollenallergie. In mijn ogen zijn er 2 soorten pollen allergieën. Een echte allergie voor een of meerdere stofjes die in de lucht zweven. Als het lichaam eenmaal op scherp staat en er komt een van die stofjes het lichaam van jouw paard binnen dan is het ook echt bingo: door een chemische reactie worden er allerlei stoffen aangemaakt waardoor de kans groot is dat jouw paard allergisch reageert. Denk aan briesen, schudden, tranende ogen en zelfs overal die neus tegenaan proberen te schuren.

SYMPTOMEN

Maar wat zie je precies bij een paard wat last heeft van zo’n pollenallergie? Vaak zie of merk je de volgende symptomen bij jouw paard:

  • Seizoensgebonden klachten
  • Neusvloeiing
  • Bolle ogen / traanogen
  • Jeuk bij de neus en alles willen aanraken of overal tegenaan willen duwen
  • Briesen
  • Allergie klachten

Mogelijke veroorzakers

Een allergie is niets meer of minder als een overreactie van het immuunsysteem van jouw paard. Door deze overreactie staat het systeem van jouw paard iedere ademteug op scherp: we moeten extreem reageren als er een bepaald stofje binnenkomt. 

Adem je dat stofje in dan gaat het systeem van jouw paard geheel los en spuugt het allerlei stofjes uit. Eentje ervan is het stofje histamine: deze zorgt voor de allergieklachten. Enorm vervelend!

En nu..

Je kent me, als je de oorzaak niet weet ga je het probleem ook niet fixen. Als natuurgeneeskundige ga ik daar naar op zoek. Zo werk ik bij de paarden met headshaking / pollenallergie naast de cranio-sacraal therapie ook met de natuurgeneeskunde. Ik werk veel met de lecher antenne (wil je hier meer over weten klik dan hier 😀). Op deze manier krijg ik een inzicht in of bijvoorbeeld bepaalde organen wel of niet in balans zijn. 

Hierop maak ik een stappenplan zodat je jouw paard stap voor stap kunt ondersteunen om uiteindelijk de bron aan te pakken. Uiteraard is dit voor ieder paard uniek en op maat gemaakt.

Wil jij weten hoe je jouw paard kunt helpen?

Wil jij jouw paard ook graag helpen? Wil je dat het schudden stopt en dat je ook in het mooie seizoen samen met jouw paard kunt genieten? Plan dan een gratis adviesgesprek, tijdens dit gesprek bekijken we hoe je jouw paard het beste kunt helpen. Wil jij graag meer inzicht? Klik dan hier en plan hem meteen in!