Ben je klaar met het hoofdschudden van jouw paard?

Je droomt van een gezond en vrolijk paard waarmee je de doelen kunt halen die jij hebt. Toch gooit dat vervelende hoofdschudden steeds roet in het eten.

Tijdens dit op maat gemaakte traject gaan we aan de slag met de oorzaak waardoor jouw paard zich weer gezond en fit gaat voelen waardoor jullie eindelijk weer samen kunnen werken.

Yes dit wil ik!

Image

Herken je dit?


 • Jouw paard is ineens begonnen met hoofdschudden. Uit ervaring weet ik hoe ontzettend naar dit is. Je wilt eigenlijk maar 1 ding: het schudden moet stoppen.
 • Je schaamt je voor jouw paard. Mensen op stal beginnen er wat van te vinden dat jouw paard zo schudt. Soms vermijd je de drukte maar zodat niet zo veel mensen het zien..
 • Je ziet dat jouw paard zich niet lekker voelt en je baalt hier ontzettend van. Je wil hem zo  graag helpen maar je weet niet zo goed hoe.
 • Die droom die je had met jouw paard ben je langzaam aan het opgeven he? Je hebt nu al zo veel geprobeerd dat je er vanuit gaat dat je niet meer kunt trainen aan de doelen die je zo graag wilt bereiken.
 • Je hebt ondertussen al van alles geprobeerd om jouw paard van het headshaken af te krijgen. Je hebt er zo veel therapeuten, artsen en mensen bij gehad die je dachten te helpen. Behalve dat jouw portemonnee erg leeg is geworden heeft uiteindelijk niets echt geholpen.
 • Soms lijkt het hoofdschudden even te zijn gestopt nadat je bent begonnen met een nieuw poedertje of middeltje, om na een paar weken vervolgens weer keihard terug te komen.
 • Je bent verstrikt geraakt in het web met alle mogelijke behandelmethoden en twijfelt aan welke manier nu echt werkt.
Wat kunnen mogelijke oorzaken van headshaking zijn?

Ondertussen heb ik tientallen headshakers gezien met allemaal hun eigen combinatie met triggers. Soms is dit er één, vaak zijn dit er meerdere.

Er zijn een aantal oorzaken die voor hoofdschudden kunnen zorgen. Hieronder lees je een aantal opties:

 • Oorzaak 1: Het zeefbeentje van jouw paard werkt niet meer zoals het moet.
  Wist je dat er in de schedel van jouw paard een zeefbeentje zit? Dit dient als een soort filter. Door druk op de overige delen van de schedel kan dit filter minder werken.

 • Oorzaak 2: Er is een irritatie van een van de zenuwen in het hoofd. Neem maar van mij aan, als er iets irritant is dan is het als er een zenuw constant geprikkeld wordt.
  Door druk op de delen van de schedel kan deze irritatie ontstaan wat jouw paard probeert weg te schudden.

 • Oorzaak 3: Hoofdstel of zadel wat niet goed past.
  Door het hoofdschudden wil jouw paard laten zien dat er iets niet goed is.

 • Oorzaak 4: Last van de lichtsinval in het oog. Door spanning op de verschillende botten van de schedel kan jouw paard last hebben van zijn ogen. Hierdoor kan lichtsinval / UV licht zorgen voor irritatie.

Uiteraard zijn er nog meer triggers, zoals geluid, spanning rondom het kaakgewricht en niet passende training.

  Hoe zou het zijn als..


  • Jouw paard eindelijk stopt met hoofdschudden..
  • Je eindelijk weer rustig kunt trainen zonder constant verbinding te verliezen of uit het zadel getrokken te worden.
  • Jouw paard beter wordt
  • Je weet wat de mogelijke triggers van jouw paard zijn.
  • Je weer aan het werk gaat met een gezond en blij paard
  • Je als bonus een soepel paard krijgt
  Yes dit wil ik!

  Hoi ik ben Cynthia, bewegingstherapeut voor paarden. Het is mijn doel om fysieke en mentale blokkades weg te nemen zodat jouw paard weer optimaal kan presteren.

  Zelf heb ik ook jarenlang geworsteld met het headshakingsprobleem van een van mijn paarden. Na het volgen van diverse behandeltrajecten kwam ik, waarschijnlijk net als jij, op het punt dat het probleem net niet opgelost was maar de behandelaar geen andere behandelopties had.

  Ik ben verder gaan zoeken en kwam uiteindelijk bij de cranio-sacraal therapie uit. Ik ben me hier verder in gaan verdiepen en kwam erachter dat veel klachten hiermee aangepakt kunnen worden.

  Toen ik de cranio-sacraal therapie samenvoegde met de natuurgeneeskunde kwam ik erachter dat dit een gouden formule is. Door deze twee therapievormen te combineren werk ik snel en gericht aan de problemen die jij bij jouw paard ervaart. Nu ik code heb gekraakt wil ik mijn kennis en kunde graag met je delen. Zodat het voor jou ook mogelijk is om weer onbezorgd met jouw paard aan de slag te gaan.

  Image

  Wat brengt dit traject jou


  Na dit traject heb je een blij en gelukkig paard. Jullie kunnen weer samen aan de slag! Je kunt het rijden weer oppakken zonder bang te zijn dat je de verbinding kwijtraakt.

  Na dit traject weet je wat de mogelijke trigger van het hoofdschudden van jouw paard is. Door alle behandelingen die hij heeft gekregen, de eventuele inzet van de natuurlijke middelen en maatregelen die jij hebt genomen voelt hij weer gezond en fit.

  Voor mij is het van belang dat jouw paard zich beter gaat voelen. Daarom hebben we voordat we dit traject aangaan eerst een gratis adviesgesprek om te zien of dit traject bij jullie past. Bij twijfel zal ik je doorverwijzen en/of de samenwerking opzoeken met jouw dierenarts. Uiteraard werk ik waar nodig samen met diverse professionals om jouw paard zoveel mogelijk vooruitgang te laten boeken.

  - let op! Dit behandeltraject vervangt nooit het advies of behandeling van een dierenarts. Dit traject werkt wel ondersteunend/aanvullend. - 

   Het traject

   Dit traject is op maat gemaakt, ieder paard is uniek en ieder paard heeft net even iets anders nodig. In de praktijk komt dit neer op 3 - 5 behandelingen, vaak zie ik dat de klachten hierna vrijwel altijd over zijn. Tijdens iedere sessie pel ik een laagje verder af waardoor jouw paard steeds beter in zijn vel komt. 

   Het doel hiervan is dat we tot de kern komen van het probleem komen zodat we deze ook daadwerkelijk oplossen. Door een uitgebreide intakesessie inclusief bewegingsanalyse, hartslagmetingen, een bodyscan en diverse checks krijg jij een compleet beeld van jouw paard. Met dit beeld gaan we aan de slag en tussendoor stuur ik bij waar nodig.

   Tijdens dit traject heb je mij als hulplijn zodat je altijd al jouw vragen kunt stellen.

   Houdt er rekening mee dat de duur van de intakesessie ongeveer 1,5 tot 2 uur is. De vervolgbehandelingen duren 1 tot maximaal 1.5 uur. Ieder paard reageert anders en ieder systeem vraagt net om een andere aanpak. Hoe een sessie eruit ziet is voor ieder paard dus anders.

   De afspraken die we plannen vinden plaats in een tijdsbestek van 6 tot 8 weken zodat de eventuele middelen hun werk kunnen doen. 


   Image

   Mijn paard Metske begon in het voorjaar symptomen te krijgen van headshaking. Bij de 1e behandeling viel me al meteen op dat hij zichtbaar aan het ontspannen was oa door flink te gapen. Hoewel ik toch sceptisch was, werd het hoofdschudden steeds minder. Na de 3e behandeling was het zo goed als over en kon ik de training weer langzaam opbouwen. Nu een week na de 4e behandeling kan ik hem weer volop rijden. Metkse en ik kunnen weer samen genieten!

   M. Mutsaars
   Wel Cynthia is nu al 1x gekomen, er was gelukkig al een duidelijke verandering bij boy de laatste week na zijn verhuizing naar andere wei. Hij was rustiger geworden, geen over agressieve reacties naar de andere paarden.
   Maar schudden tijdens het rijden deed ie nog. Zijn 1e behandeling zit erop, duidelijk wel hoofdpijn en gevoelig rond de ogen en die spieren boven zijn ogen waren vrij strak.
   Ook zijn lever kwam weer boven die extra nodig heeft.
   Hij begon het na een tijdje zeer prettig te vinden en liet zijn eigen hangen 🙂 zalig om te zien.
   Ben zo benieuwd als de behandelingen rond zijn hoe hij dan is. 🙂
   S. Beeke
   Gisteren kwam ik om 20:00 op stal en ze stond gewoon nog op de wei te eten Emoji-toetsenbord installeren en gebruiken op iPhone of iPad - appletipsEmoji-toetsenbord installeren en gebruiken op iPhone of iPad - appletips. Wat ben ik blij dat ze zo rustig kan staan en niet meer al die onrust heeft bij dat schudden. Af en toe doet ze het nog heel even en dan bedenkt ze zich volgens mij, waarom doe ik dit? En dan stopt ze. Zo fijn!
   C. Salm
   Veelgestelde vragen