Op naar een schudvrij paard!

Je droomt van een gezond en vrolijk paard waarmee je de doelen kunt halen die jij hebt. Toch gooit dat vervelende hoofdschudden steeds roet in het eten.

Tijdens dit op maat gemaakte traject gaan we aan de slag met de oorzaak waardoor jouw paard zich weer gezond en fit gaat voelen waardoor jullie eindelijk weer samen kunnen werken.

Yes ik plan een intakesessie!

Image

Herken je dit?


 • Jouw paard is ineens begonnen met hoofdschudden. Uit ervaring weet ik hoe ontzettend naar dit is. Je wilt eigenlijk maar 1 ding: het schudden moet stoppen.
 • Je loopt met zo veel vragen rond waar je geen antwoord op kan krijgen. Vragen als waarom schudt mijn paard? Wat is er nu eigenlijk aan de hand? En heeft mijn paard pijn? Maar je vindt maar geen antwoord..
 • Je schaamt je voor jouw paard. Mensen op stal beginnen er wat van te vinden dat jouw paard zo schudt. Soms vermijd je de drukte maar zodat niet zo veel mensen het zien..
 • Je ziet dat jouw paard zich niet lekker voelt en je baalt hier ontzettend van. Je wil hem zo  graag helpen maar je weet niet zo goed hoe.
 • Die droom die je had met jouw paard ben je langzaam aan het opgeven he? Je hebt nu al zo veel geprobeerd dat je er vanuit gaat dat je niet meer kunt trainen aan de doelen die je zo graag wilt bereiken.
 • Je hebt ondertussen al van alles geprobeerd om jouw paard van het headshaken af te krijgen. Je hebt er zo veel therapeuten, artsen en mensen bij gehad die je dachten te helpen. Behalve dat jouw portemonnee erg leeg is geworden heeft uiteindelijk niets echt geholpen.
 • Soms lijkt het hoofdschudden even te zijn gestopt nadat je bent begonnen met een nieuw poedertje of middeltje, om na een paar weken vervolgens weer keihard terug te komen.
 • Je bent verstrikt geraakt in het web met alle mogelijke behandelmethoden en twijfelt aan welke manier nu echt werkt.
Wat kunnen mogelijke oorzaken van headshaking zijn?

Ondertussen heb ik tientallen headshakers gezien met allemaal hun eigen combinatie met triggers. Soms is dit er één, vaak zijn dit er meerdere.

Voordat ik daar dieper op in ga wil ik heel even stilstaan bij de schedel van het paard. Door alles wat we met de paarden doen staat hier vaak meer druk op dan op andere delen van het lichaam. Denk hierbij aan jouw hoofdstel (frontriem, neusriem en bit), een tandartsbehandeling maar ook een trauma door bijvoorbeeld het stoten van het hoofd of het blijven hangen in het halster. De schedel bestaat uit verschillende botjes die allemaal hun eigen beweging maken. Stel dat een of meerdere van deze botjes niet vrij kunnen bewegen dan komen andere structuren zoals spieren en zenuwen ook in de knel komen wat op hun beurt weer voor een trigger vormt waardoor jouw paard gaat schudden.

Het schudden is eigenlijk niets meer of minder als even de druk van het hoofd afhalen.

Er zijn een aantal oorzaken die voor hoofdschudden kunnen zorgen. Hieronder heb ik er een aantal opgesomd:

 • Oorzaak 1: Het zeefbeentje van jouw paard kan niet meer vrij bewegen. Wist je dat er in de schedel van jouw paard een zeefbeentje zit? Dit dient als een soort filter voor alle stoffen die we inademen. Stel dat dit beentje, wat eigenlijk een soort sponsje is, om welke reden ook niet meer vrij kan bewegen dan gaat hij opzetten en kan hij niet meer inkrimpen. Je raadt het al, iedere ademhaling die jouw paard doet, doet hierdoor pijn. Dat geïrriteerde beentje wordt namelijk bijna constant flink geprikkeld. Voor mij geeft dit het beeld van een "pseudo pollenallergie", ze laten dezelfde symptomen zien maar er is geen echte allergie.

 • Oorzaak 2: Er is een irritatie van een van de zenuwen in het hoofd. De trigeminus zenuw is een van de bekende die hiermee in verband wordt gebracht. Wat ik bij de paarden terugzie is dat ze een bepaalde prikkel als regen, kou of wind krijgen en wat er voor zorgt dat ze gaan schudden. Ze schudden dus niet altijd, het lijkt een beetje aanvalsgericht en vrij pijnlijk.

 • Oorzaak 3: Hoofdstel of zadel wat niet goed past.
  Door het hoofdschudden wil jouw paard laten zien dat er iets niet goed is.

 • Oorzaak 4: Last van de lichtsinval in het oog. Door spanning op de verschillende delen van de schedel kan jouw paard gevoelig zijn op een of meerdere zenuwen die het oog aansturen. Hierdoor kan lichtsinval / UV licht zorgen voor irritatie. Dingen die je vaak ziet zijn een overgevoeligheid voor licht en een reactie op overgangen van licht naar donker of andersom.

 • Oorzaak 5: Pollenallergie. Ja, dit bestaat echt. Jouw paard kan allergisch zijn voor pollen en ja dat zorgt voor uitingen als headshaking. Deze klachten zijn seizoensgebonden.

Uiteraard zijn er nog meer triggers, zoals geluid, spanning rondom het kaakgewricht en niet passende training.

  Hoe zou het zijn als..


  • Jouw paard eindelijk stopt met hoofdschudden..
  • Je eindelijk weer rustig kunt trainen zonder constant verbinding te verliezen of uit het zadel getrokken te worden.
  • Jouw paard beter wordt
  • Je weet wat de mogelijke triggers van jouw paard zijn.
  • Je weer aan het werk gaat met een gezond en blij paard
  • Je als bonus een soepel paard krijgt
  Yes dit wil ik!

  Hoi ik ben Cynthia, bewegingstherapeut voor paarden. Het is mijn doel om fysieke en mentale blokkades weg te nemen zodat jouw paard weer optimaal kan presteren.

  Zelf heb ik ook jarenlang geworsteld met het headshakingsprobleem van een van mijn paarden. Na het volgen van diverse behandeltrajecten kwam ik, waarschijnlijk net als jij, op het punt dat het probleem net niet opgelost was maar de behandelaar geen andere behandelopties had.

  Ik ben verder gaan zoeken en kwam uiteindelijk bij de cranio-sacraal therapie uit. Ik ben me hier verder in gaan verdiepen en kwam erachter dat veel klachten hiermee aangepakt kunnen worden.

  Toen ik de cranio-sacraal therapie samenvoegde met de natuurgeneeskunde kwam ik erachter dat dit een gouden formule is. Door deze twee therapievormen te combineren werk ik snel en gericht aan de problemen die jij bij jouw paard ervaart. Nu ik code heb gekraakt wil ik mijn kennis en kunde graag met je delen. Zodat het voor jou ook mogelijk is om weer onbezorgd met jouw paard aan de slag te gaan.

  Image

  Wat brengt deze intakesessie jou


  Na de intakesessie heb je duidelijkheid over waarom jouw paard schudt. Ik vind het belangrijk om de oorzaak te vinden want pas dan kan je gerichte stappen maken.

  Tijdens deze sessie onderzoek en behandel ik jouw paard. Bij sommige paarden is er na één sessie al veel verbetering te zien, bij andere paarden is er een vermindering te zien van de klachten die ze hebben. Uit ervaring weet ik dat één sessie niet genoeg gaat zijn om alle triggers op te lossen, ik zal je na deze sessie dan ook advies geven over hoe je verder kunt gaan.

  Omdat je tijdens deze sessie veel informatie krijgt zorg ik ervoor dat je na afloop een stappenplan krijgt met alles informatie die we besproken hebben erin. Zo weet jij precies welke stappen en/of middelen je wanneer in kunt zetten. En als laatste heb je mij als hulplijn. Ik heb ooit ook op het punt gestaan waar jij nu staat en ben er voor je als je vragen hebt.

  Voor mij is het van belang dat jouw paard zich beter gaat voelen. Daarom start ik met een intakesessie. Bij twijfel zal ik je doorverwijzen en/of de samenwerking opzoeken met jouw dierenarts. Uiteraard werk ik waar nodig samen met diverse professionals om jouw paard zoveel mogelijk vooruitgang te laten boeken.

  - let op! Dit behandeltraject vervangt nooit het advies of behandeling van een dierenarts. Dit traject werkt wel ondersteunend/aanvullend. - 

   De afspraak

   Om een zo goed mogelijk beeld van jouw paard te krijgen is dit een uitgebreide afspraak die er als volgt uitziet:

   • Een bewegingsonderzoek onder het zadel / aan de longeerlijn en aan de hand. Zo kan ik precies zien welke klachten jouw paard heeft.
   • Het uitvoeren van enkele testen. Denk hierbij aan het testen van de balans (bijvoorbeeld het optillen van een voetje) en enkele neurologische testen (bijvoorbeeld het testen van het oogreflex).
   • Het palperen en analyseren van het lichaam om waar te nemen hoe jouw paard zich voelt en of klachten overeen komen met wat het lichaam laat zien.
   • Het analyseren van de schedel van jouw paard. Zijn de klachten die we zien terug te vinden in de symmetrie van de schedel.
   • Controle van het zadel en hoofdstel om uit te sluiten dat dit een trigger is.
   • Het behandelen van jouw paard.
   • Een plan van aanpak afgestemd op jouw paard.

   Image

   Mijn paard Metske begon in het voorjaar symptomen te krijgen van headshaking. Bij de 1e behandeling viel me al meteen op dat hij zichtbaar aan het ontspannen was oa door flink te gapen. Hoewel ik toch sceptisch was, werd het hoofdschudden steeds minder. Na de 3e behandeling was het zo goed als over en kon ik de training weer langzaam opbouwen. Nu een week na de 4e behandeling kan ik hem weer volop rijden. Metkse en ik kunnen weer samen genieten!

   M. Mutsaars
   Wel Cynthia is nu al 1x gekomen, er was gelukkig al een duidelijke verandering bij boy de laatste week na zijn verhuizing naar andere wei. Hij was rustiger geworden, geen over agressieve reacties naar de andere paarden.
   Maar schudden tijdens het rijden deed ie nog. Zijn 1e behandeling zit erop, duidelijk wel hoofdpijn en gevoelig rond de ogen en die spieren boven zijn ogen waren vrij strak.
   Ook zijn lever kwam weer boven die extra nodig heeft.
   Hij begon het na een tijdje zeer prettig te vinden en liet zijn eigen hangen 🙂 zalig om te zien.
   Ben zo benieuwd als de behandelingen rond zijn hoe hij dan is. 🙂
   S. Beeke
   Gisteren kwam ik om 20:00 op stal en ze stond gewoon nog op de wei te eten Emoji-toetsenbord installeren en gebruiken op iPhone of iPad - appletipsEmoji-toetsenbord installeren en gebruiken op iPhone of iPad - appletips. Wat ben ik blij dat ze zo rustig kan staan en niet meer al die onrust heeft bij dat schudden. Af en toe doet ze het nog heel even en dan bedenkt ze zich volgens mij, waarom doe ik dit? En dan stopt ze. Zo fijn!
   C. Salm

   Headshake intakesessie Inclusief BTW, exclusief reiskosten

   €135,-

   • Uitgebreide intakesessie met behandeling
   • Uitgebreid verslag met stappenplan
   •  
   • Persoonlijke begeleiding
   Ik wil die intakesessie plannen!
   Veelgestelde vragen