Ben je klaar met het headshaken van jouw paard?
Je droomt van een gezond en vrolijk paard waarmee je de doelen kunt halen die jij hebt. Toch gooit dat vervelende hoofdschudden steeds roet in het eten.
Tijdens dit op maat gemaakte traject gaan we aan de slag met de oorzaak waardoor jouw paard zich weer gezond en fit gaat voelen waardoor jullie eindelijk weer samen kunnen werken.
En herken je één of meerdere van onderstaande symptomen?
→ Jouw paard is ineens begonnen met hoofdschudden. Uit ervaring weet ik hoe ontzettend naar dit is. Je wilt eigenlijk maar 1 ding: het schudden moet stoppen.
→ Het schudden van jouw paard was eerst acceptabel, wellicht te ondersteunen met een netje, masker of medictie, maar het komt ineens heel heftig terug. Hoe stopt dit?
→ Je loopt met zo veel vragen rond waar je geen antwoord op kan krijgen. Vragen als waarom schudt mijn paard? Wat is er nu eigenlijk aan de hand? En heeft mijn paard pijn? Maar je vindt maar geen antwoord..
→ Je ziet dat jouw paard zich niet lekker voelt en je baalt hier ontzettend van. Je wil hem zo graag helpen maar je weet niet zo goed hoe.
→ Die droom die je had met jouw paard ben je langzaam aan het opgeven he? Je hebt nu al zo veel geprobeerd dat je er vanuit gaat dat je niet meer kunt trainen aan de doelen die je zo graag wilt bereiken.
→ Je hebt ondertussen al van alles geprobeerd om jouw paard van het headshaken af te krijgen. Je hebt er zo veel therapeuten, artsen en mensen bij gehad die je dachten te helpen. Behalve dat jouw portemonnee erg leeg is geworden heeft uiteindelijk niets echt geholpen.
→ Soms lijkt het hoofdschudden even te zijn gestopt nadat je bent begonnen met een nieuw poedertje of middeltje, om na een paar weken vervolgens weer keihard terug te komen.
→ Je bent verstrikt geraakt in het web met alle mogelijke behandelmethoden en twijfelt aan welke manier nu echt werkt.
Een paard laat niet zo maar klachten zien. Als jij jouw paard hierin herkent dan is dit het seintje dat je hier serieus mee aan de slag mag.
Hoi ik ben Cynthia en een paar jaar geleden was is jou
Ik had net mijn droompaard gekocht en ineens begon ze te tikken met haar hoofd. Ik zag haar gek met haar neus en oren bewegen, ze had ineens veel triggers, ik kon niet normaal meer rijden en die bling frontriem moest echt weg om gevaarlijk gedrag te voorkomen.. Ondanks dat ik tijdens de klinische keuring hier (expres) naar had laten kijken kreeg ik de opmerking dat haar hoofd en hals goed waren. Aan mij de taak om maar uit te zoeken wat dit was. En heel eerlijk, ik wist toen nog niet eens wat headshaking was 😉.
Na vele onderzoeken, medicatie en het volgen van het zoveelste traject was ik op het punt gekomen dat het probleem niet opgelost was maar de behandelaars geen andere behandelopties meer hadden.
Ik weet dus helaas als geen ander hoe het is om een shaker te hebben en wat de impact voor zowel jou als jouw paard is. Dat het schudden je gewoonweg verdrietig maakt. Het is gewoon shit om je paard zo te zien, zeker als niets lijkt te werken en je daarbij jouw paard ook nog eens stil moet zetten. En daarbij jouw eigen dromen ook..
Hoewel ik het erg lastig vind om mijn eigen dieren te helpen ben ik uiteindelijk mijn kennis gaan toepassen en ik kwam erachter dat er een basis is die bij veel shakers toepasbaar is. Na vele shakers te hebben gezien is dit traject gefinetuned en wil ik mijn kennis en kunde graag met je delen. Zodat het voor jou ook mogelijk is om weer onbezorgd met jouw paard aan de slag te gaan.
Hou zou het zijn als..
→ Dat aha moment krijgt en dat er duidelijkheid is over waar die klachten vandaan komen?
→ Jouw paard stopt met hoofdschudden.
→ Je eindelijk weer rustig kunt trainen zonder constant verbinding te verliezen of uit het zadel getrokken te worden.
→ Jouw paard beter wordt en dat je weet wat de mogelijke triggers van jouw paard zijn.
→ Je iemand naast je hebt staan en je tijdens dit traject begeleid?
→ Je weer aan het werk gaat met een gezond en blij paard.
→ Je als bonus een soepel paard krijgt.
- let op! Ik ben geen arts dus ik stel geen diagnose. Vanuit mijn kennis en ervaring deel ik met je waarom ik denk dat jouw paard schudt en help ik jouw paard. -
Er zijn zo veel oorzaken voor dat hoofdschudden..
Ondertussen heb ik vele headshakers gezien met allemaal hun eigen combinatie met triggers. Soms is dit er één, vaak zijn dit er meerdere.
Voordat ik daar dieper op in ga wil ik heel even stilstaan bij de schedel van het paard. Door alles wat we met de paarden doen staat hier vaak meer druk op dan op andere delen van het lichaam. Denk hierbij aan jouw hoofdstel (frontriem, neusriem en bit), een tandartsbehandeling maar ook een trauma door bijvoorbeeld het stoten van het hoofd of het blijven hangen in het halster. De schedel bestaat uit verschillende botjes die allemaal hun eigen beweging maken. Stel dat een of meerdere van deze botjes niet vrij kunnen bewegen dan komen andere structuren zoals spieren en zenuwen ook in de knel komen wat op hun beurt weer voor een trigger vormt waardoor jouw paard gaat schudden.
Het schudden is eigenlijk niets meer of minder als even de druk van het hoofd afhalen.
Er zijn een aantal oorzaken die voor hoofdschudden kunnen zorgen. Hieronder heb ik er een aantal opgesomd:
- Oorzaak 1: Het zeefbeentje van jouw paard kan niet meer vrij bewegen. Wist je dat er in de schedel van jouw paard een zeefbeentje zit? Dit dient als een soort filter voor alle stoffen die we inademen. Stel dat dit beentje, wat eigenlijk een soort sponsje is, om welke reden ook niet meer vrij kan bewegen dan gaat hij opzetten en kan hij niet meer inkrimpen.
Je raadt het al, iedere ademhaling die jouw paard doet, doet hierdoor pijn. Dat geïrriteerde beentje wordt namelijk bijna constant flink geprikkeld. Voor mij geeft dit het beeld van een "pseudo pollenallergie", ze laten dezelfde symptomen zien maar er is geen echte allergie.
-
Oorzaak 2: Er is een irritatie van een van de zenuwen in het hoofd. De trigeminus zenuw is een van de bekende die hiermee in verband wordt gebracht. Wat ik bij de paarden terugzie is dat ze een bepaalde prikkel als regen, kou of wind krijgen en wat er voor zorgt dat ze gaan schudden. Ze schudden dus niet altijd, het lijkt een beetje aanvalsgericht en vrij pijnlijk.
-
Oorzaak 3: Hoofdstel of zadel wat niet goed past.
Door het hoofdschudden wil jouw paard laten zien dat er iets niet goed is. - Oorzaak 4: UV / fotisch schaken. Door spanning op de verschillende delen van de schedel kan jouw paard gevoelig zijn op een of meerdere zenuwen die het oog aansturen of degenen die rondom het oog liggen. Hierdoor kan lichtsinval / UV licht zorgen voor irritatie. Dingen die je vaak ziet zijn een overgevoeligheid voor licht en een reactie op overgangen van licht naar donker of andersom.
- Oorzaak 5: Pollenallergie. Ja, dit bestaat echt. Jouw paard kan allergisch zijn voor pollen en ja dat zorgt voor uitingen als headshaking. Deze klachten zijn seizoensgebonden.
Uiteraard zijn er nog meer triggers, zoals ontstekingen, last van luchtzakken, tandproblemen, geluid, spanning rondom het kaakgewricht en niet passende training.
Na dit traject..
✅Heb je weer een blij en gelukkig paard dat weer goed in zijn vel zit.
✅ Heb je inzicht in wat er bij jouw paard speelt en heb je een concreet plan van aanpak om je paard gezond en fit te maken en te houden.
✅ Ben je weer lekker met jouw paard aan de slag om die dromen die je had nu wel te kunnen waarmaken. En deze keer zonder bang te zijn dat je de verbinding kwijtraakt.
✅ Heb je flink wat (toekomstige) dierenartskosten bespaard! We weten allebei wat de kosten voor een onderzoek gaan zijn..
✅ Heb je als bonus een paard wat soepeler en gemakkelijker beweegt.
- let op! Dit behandeltraject vervangt nooit het advies of behandeling van een dierenarts. Dit traject werkt wel ondersteunend/aanvullend. -
In de filmpjes hieronder zie je Chloe, een paard wat ineens is gaan schudden en waarbij de eigenaresse met de handen in het haar zat. Ze wilde graag met haar verder de sport in en ging onwijs goed, tot er door het schudden roet in het eten werd gegooid. Na alles geprobeerd te hebben zijn we samen aan de slag gegaan.
Het resultaat? Na een aantal sessies een schudvrij paard! En voor degenen die zich afvragen hoe het nu met haar is? Na een checkup 1,5 jaar later was ze nog steeds klachtenvrij. Dit gun ik jou ook, een schudvrij paard waarmee je weer kunt genieten.
Zo ervaren anderen dit traject 🌱
Gisteren kwam ik om 20:00 op stal en ze stond gewoon nog op de wei te eten . Wat ben ik blij dat ze zo rustig kan staan en niet meer al die onrust heeft bij dat schudden. Af en toe doet ze het nog heel even en dan bedenkt ze zich volgens mij, waarom doe ik dit? En dan stopt ze. Zo fijn!M. Burm
S. BeekeWel Cynthia is nu al 1x gekomen, er was gelukkig al een duidelijke verandering bij boy de laatste week na zijn verhuizing naar andere wei. Hij was rustiger geworden, geen over agressieve reacties naar de andere paarden.Maar schudden tijdens het rijden deed ie nog. Zijn 1e behandeling zit erop, duidelijk wel hoofdpijn en gevoelig rond de ogen en die spieren boven zijn ogen waren vrij strak.Ook zijn lever kwam weer boven die extra nodig heeft.Hij begon het na een tijdje zeer prettig te vinden en liet zijn eigen hangen zalig om te zien.Ben zo benieuwd als de behandelingen rond zijn hoe hij dan is.
L. BastiaansenSinds november is Elmo bij mij. Hij is dit voorjaar begonnen met schudden en het was tijd voor actie.
Na de behandeling heb ik helaas weinig tijd gehad om te rijden deze week, dinsdag heeft hij wat geshaked op momenten dat hij het spannend vond, maar eigenlijk verder was hij super ontspannend (op onze 2e buitenrit alleen 😉). Vandaag heeft hij niet geshaked, hij was erg los en actief maar had alleen nogal wat praatjes 😝, maar dat is ook een goed teken.
Hoe ziet dit traject eruit?
We starten met een startsessie
Tijdens deze uitgebreide afspraak wil ik alles over jouw paard weten. Hoe meer ik weet hoe duidelijker het beeld wordt en hoe beter ik je advies kan geven.
Daarnaast wil ik jouw paard zien bewegen. Dit kan aan de hand zijn, aan de longeerlijn of onder het zadel. Ook wil ik naar het harnachement controleren. Daarnaast doe ik een fysiek en energetisch onderzoek en als het nodig is pak ik de lecher antenne erbij om door te meten of de thermografische camera om foto's te maken.
Pas als ik een duidelijk beeld heb van wat er speelt ga ik behandelen. Dit doe ik zowel cranio-sacraal als op spier- en bindweefsel niveau.
Vervolg
Na de startsessie stuur ik je een advies toe over hoe het traject voor jouw paard eruit komt te zien. Zo ziet het traject eruit als je kiest voor een vervolgafspraak:
Je komt weer bij mij op locatie. We starten met het opnieuw checken van jouw paard. Zowel fysiek als aan de longeerlijn/onder het zadel. Uiteraard behandel ik jouw paard weer en meet ik door indien nodig. Vervolgens pas ik het stappenplan aan en bespreken we dit terwijl jouw paard nog even lekker op de trilplaat staat.
Na deze sessie gaat jouw paard weer relaxt de trailer op en kan jij vooruit met het stappenplan wat je 's avonds ontvangt.
Headshake intensive
Heeft jouw paard meer nodig dan eens in de zowel weken een behandeling? Dan stel ik de headshake intensive aan jou voor.
De intensive bestaat uit een aantal weken intensieve begeleiding bij mij op stal. Dit doe ik omdat ik dan snel kan schakelen indien dat nodig is. Deze weken ga ik intensief met jouw paard aan de slag. Dagelijks krijgt hij/zij een trilplaat sessie, wordt er behandeld en/of getraind aan de hand of longe.
Jouw paard krijgt een vip behandeling. Zo is er een top stalmanagement, komt jouw paard voldoende buiten en mag je jouw eigen voeding meenemen. Uiteraard krijg je regelmatig updates over hoe het met jouw paard is.
Online checkup momenten en 24/5 begeleiding en toegang tot headshake online
Zijn er nog aanpassingen nodig in het stappenplan, hoe staan we er nu voor, kunnen we nog aanpassen of verbeteren?
Ik houd graag een vinger aan de pols omdat ik weet dat er tijdens dit traject dingen veranderen en dat dit om actie vraagt. Om dit zo goed mogelijk in de gaten te houden hebben we om de maand een online checkup moment.
Uiteraard krijg jij ook toegang tot mijn online training over headshaking. Hier staan praktische tips en oefeningen in waarmee je jouw paard kunt ondersteunen.
Nog even praktisch..
Ik hou van overzicht en ik kijk dus naar het gehele plaatje. Denk hierbij aan het controleren hoe jouw paard beweegt, het inzoomen op zijn geschiedenis zowel medisch als niet medisch, het doorlopen van de leefomstandigheden, voeding/supplementen en ook het thema hoe jouw paard zich fysiek en mentaal voelt aan bod. Daarnaast kijk ik naar het harnachement wat je gebruikt zodat dit geen trigger kan geven. Waar nodig zet ik de lecher antenne en thermografische camera in.
Door al deze informatie samen te voegen komt er voor jou een praktisch stappenplan waarmee je jouw paard kunt helpen. Vaak is dit een combinatie van voeding, beweging, het doen van oefeningen en supplementen.
Bij paarden met headshaking merk ik dat er na de startsessie er altijd nog een aantal extra sessies nodig zijn om het traject succesvol te maken. Hierbij werk ik met dezelfde methode als tijdens de startsessie.
- Disclaimer: ik ben geen arts en ik stel geen diagnoses. -
Wil jij aan de slag met dit op maat gemaakte traject?
Vul dan hieronder het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Ben je nog aan het oriënteren en op zoek naar een richtprijs? De startsessie kost € 145,-. Kosten hierna worden met je besproken en hangen af van de vervolgroute.
Let op: ik werk alleen nog maar in trajecten omdat je dan het beste resultaat behaald. Als blijkt dat ik na de startsessie niet de juiste therapeut voor jullie ben dan verwijs ik je graag door naar een van mijn collega's.
Tijd voor actie