Is jouw paard overprikkeld?

admin Leave a Comment

Is jouw paard overprikkeld?
Lijkt het alsof jouw paard soms ineens vanuit het niets kan ontploffen? Zomaar, zonder reden schiet jouw paard er ineens vandoor of word je gebeten. Dan kan het goed zijn dat hij of zij overprikkeld is.

Vaak gaan hier al heel wat signalen aan vooraf. In deze blog vertel ik je meer over wat de signalen zijn van een paard wat overprikkeld aan het raken is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een ontploffing voor bent.


Een overprikkeld paard

Net als mensen kunnen paarden overprikkeld raken. Vaak zijn dit dieren die van nature erg zacht zijn en een hele hoop van jou kunnen hebben. Je merkt wel dat ze steeds iets meer gespannen worden, willen weglopen of vluchten. Tot het moment dat hun emmertje overloopt en ze zelf even niet meer weten hoe ze moeten reageren, een ontploffing volgt. Dit kan in de vorm van op hol slaan zijn, maar ook ineens bijten of trappen.

Na de ontploffing is de spanning weg. Vaak zie je dat het paard zich nog even uitschudt en vervolgens weer doorgaat met waar jullie mee bezig zijn. Dat schudden doen ze niet voor niets, dit is een teken dat ze hun spanning los hebben gelaten.


Twee soorten overprikkeling
Ik wil graag twee soorten overprikkeling bespreken. De eerste is het geval bij paarden die niet helemaal lekker in hun vel zitten.

Door het lezen van lichaamstaal kun je controleren hoe jouw paard zich voelt. Hoe is de algemene fysieke en mentale indruk? Komt het paard graag naar je toe, of blijft hij liever achterin zijn box staan? Je controleert eigenlijk, net als je bij een mens zou doen, hoe het paard zich voelt.

Enkele kenmerken van een overprikkeld paard:
– Het paard komt gespannen over
– Je paard komt niet graag naar je toe als je de stal binnenkomt
– Je paard is erg onrustig als je de stal binnenkomt en loopt eigenlijk alleen maar rondjes of heen en weer
– Je hebt het gevoel alsof jouw paard mentaal niet aanwezig is
– Je paard wil niet graag met je aan het werk

Komt het paard rustig over en heeft hij zin om aan de slag te gaan? Dan is er geen reden om te twijfelen of het emmertje al vol aan het lopen is. Twijfel je of jouw paard lekker in zijn vel zit, dan kan dat iedere handeling die je extra doet ervoor kunnen zorgen dat hij (nog meer) overprikkeld raakt.

Let op: alle bovenstaande kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wees er zeker van dat jouw paard niet ziek is!


Hoog Sensitieve Paarden
Net als mensen denk ik dat dieren ook Hoog Sensitief kunnen zijn. Hoog Sensitieve Paarden zijn voor mij dieren die met een te dun schilletje geboren worden. Alle prikkels komen zonder filter binnen waardoor jouw paard snel overprikkeld kan worden. Vaak zijn dit, zoals ik al schreef, paarden met een erg zacht karakter. Ze willen er graag voor jou zijn en zetten zichzelf hiervoor aan de kant. Maar ook zij hebben een grens.

Een aantal kenmerken van hoog sensitieve paarden zijn:
– Schrikken ineens van iets, soms zonder verklaring
– Reageren vaak erg heftig op prikkels
– Paarden die vaak net iets buiten de kudde staan, zij zoeken rust
– Zijn stressgevoelig
– Hebben meer tijd nodig om ervaringen te verwerken


Hoe zorg je ervoor dat jouw paard niet overprikkeld raakt?

Zorg ervoor dat je goed wordt in het lezen van de lichaamstaal van jouw paard. Hoe voelt jouw paard zich? Als je ziet dat het paard niet lekker in zijn vel zit, ga dan niet toch maar aan de gang omdat jij dat zo graag wil. Probeer dan samen op een andere manier plezier te maken, ga bijvoorbeeld een eindje met jouw paard wandelen.

Denk je dat jouw paard een Hoog Sensitief Paard is? Dan is het goed om contact op te zoeken met een professional. Deze persoon kan je meer vertellen over hoog sensitiviteit en hoe jullie als team hier mee om kunnen gaan.


Enkele tips voor Hoog Sensitieve Paarden

– Verdiep je in de Bach Bloesems, of lees een van mijn eerdere blogs over dit onderwerp. De bloesems werken op emoties en gemoedstoestanden en kunnen jouw paard ondersteunen.
– Ga aan de slag met edelstenen. Edelstenen kunnen jouw paard beschermen voor invloeden van buitenaf. Vlecht bijvoorbeeld een mooie steen door de manen van jouw paard.
– Laat jouw paard energetisch behandelen. Met behulp van energetische therapie wordt het energieveld rond jouw paard gecontroleerd en daar waar nodig hersteld.

De beste tip die ik je kan geven is: verdiep je in het gedrag van jouw paard. Als je twijfelt of je iets wel of niet moet doen, vraag jezelf dan af hoe jij in die situatie behandeld zou willen worden. Heb je hulp nodig? Je mag me altijd een berichtje sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *